infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Založili sme lezeckú skupinu

03.12.2011

Prvú decembrovú sobotu sa pri priehradnom múre Oravskej priehrady pristavovali autá v hojnejšom počte ako inokedy. Pozornosť ich posádok zaujala skupinka 13 záchranárov ORS, ktorí na ňom nacvičovali lezecké techniky.

„Počas záchranných akcií sme sa viackrát dostali do situácie, kedy sme sa v ťažkom, nedostupnom teréne nemohli dostať ďalej. Zdolať vysoké bralo, či hlbokú roklinu sme nedokázali, čo predlžovalo čas záchrany. Tento problém sme museli riešiť, preto sme sa rozhodli vycvičiť deväť našich členov, ktorí prejavili záujem. Toto bolo prvé cvičenie. Preskúšali sme si zlaňovanie aj lezenie. Priehradný múr je ideálnym miestom na takýto tréning. Som rád, že chlapi sa jeho výšky nezľakli,“ priblížil dôvody cvičenia Igor Janckulík, podpredseda Orava rescue system.

Na cvičenie dohliadali skúsení inštruktori Andrej Vrobel a Michal Dobre. Najskôr predviedli novú lezeckú výstroj, ktorá pribudla v ORS. Potom prišlo na rad lezenie. Deväť záchranárov postupne preliezlo zábradlie, postavilo sa kraj múru, pričom pod sebou mali 25 metrovú hĺbku. Postupne a bez problémov zlanili z vrcholu múru až na zem. Niektorí si to vyskúšali viackrát. Druhou časťou bolo lezenie nahor, čo bolo fyzicky oveľa náročnejšie. Záchranári zvládli aj túto činnosť. Na zdokonalenie a rozšírenie zručností však treba podobné cvičenia robiť pravidelne.

Po skupine potápačov tak v našich radoch pribudla ďalšia skupina odborníkov, ktorých šikovnosť sa pri zachraňovaní ľudských životov určite zíde.

Martin Pavelek