infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Kovboji na štvorkolkách

08.12.2011

Činnosť Orava rescue system je zameraná hlavne na pomoc pri dohľadávaní stratených a zranených osôb. Tým sa však naša činnosť nekončí. Jedným z bodov stanov je pomoc pri ochrane majetku. Vo štvrtok 8. decembra sme naplnili aj tento bod. Súkromne hospodáriacemu roľníkovi z Brezy ušlo 10 kráv. Na jeho požiadanie sme sa zapojili do ich hľadania.

Vzhľadom na to, že kravy doviezol iba pár hodín predtým z Čiech, dezorientované zvieratá, ktoré sa zľakli štekajúcich psov, sa rozutekali po okolí. Ich nájdenie naviac komplikovala aj tma, mráz a miestami až polmetrová vrstva snehu. Do akcie sa zapojilo 25 členov ORS na terénnych autách, štvorkolkách aj pešo.

Situáciu komplikovalo pôvod zdanlivo nemotorných kráv. Išlo o špeciálne plemeno Abrdeen Angus, ktoré sa chová aj počas zimy pod holým nebom a má výbornú kondíciu. Počas akcie sme sa o tom presvedčili. Kravy sa rozdelili do troch skupín, vďaka ktorým sme si poriadne „vychutnali“ prechádzku nočnou prírodou medzi Brezou a Lokcou. Kravičky by si pokojne mohli merať sily s kamzíkmi. Sneh po kolená, strmý svah so sklonom 40 stupňov, ľadová voda, ani takmer dvojmetrový plot ich nedokázal zastaviť. Nakoniec všetko dobre dopadlo, no niektorí naši členovia si pri líhaní do postele smelo mohli pospevovať slová z pesničky od Waldemara Matušku – V nohách mám už tisíc mil...

Martin Pavelek

Reportáž z akcie si môžete pozrieť v archíve TV JOJ v hlavnom spravodajstve.