infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Šťastie praje pripraveným

11.07.2013

Slová v titulku sa potvrdili vo štvrtok 11. júla. Pred obedom odišiel od dcéry, ktorá býva v Dolnom Kubíne - Kňažej, 65-ročný František Kuracina z Komjatnej. Keď si rodina všimla jeho odchod, zalarmovala políciu, pretože muž mal zdravotné problémy, ktoré mu sťažovali orientáciu.

Do hľadania sa okrem policajtov zapojili aj hasiči. Na člnoch prehľadávali rieku Orava, ale nezvestného sa im nepodarilo nájsť. Pred ôsmou hodinou večer nás polícia požiadala o pomoc. Pátraciu akciu začal organizovať Igor Janckulík, ktorý začal kontaktovať členov ORS. Medzi prvými bol Ján Holubčík. Ten len pár minút pred telefonátom s Janckulíkom videl sedieť muža, ktorý sa podobal na nezvestného, na zvodidlách pri hlavnej ceste v Oravskom Podzámku. Okamžite sa vrátil na miesto, kde ho zbadal a na radosť rodiny to bol František Kuracina.

Od požiadavky o pomoc uplynulo len pár minút a akcia sa skončila úspešne. Veľkú úlohu pritom zohrala náhoda, ale potvrdilo sa, že výhodou ORS je bydlisko členov na viacerých miestach, čo veľmi pomáha pri rýchlom zásahu. S plynúcim časom totiž klesá šanca nezvestnej osoby na jej nájdenie zdravej a živej.

Martin Pavelek