infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po Josefovi Motykovi

25.06.2013

TRSTENÁ. Polícia nás požiadala o pomoc pri pátraní po českom kňazovi Josefovi Motykovi, ktorý bol spolu so švagrom Romanom Jochynekom na rybačke na Oravskej priehrade v časti pri Jelešni. V nedeľu, o deviatej večer, ich zastihla prudká búrka v čase, keď boli s nafukovacím člnom na vode, približne sto metrov od brehu.

Počas návratu ich nafukovací čln zasiahol blesk, pričom prerazil jednu komoru. Roman Jochynek držal v ruke veslo a utrpel popáleninu ľavej ruky. Vládal však doplávať na breh. Odtiaľ zavolal telefónom pomoc.
Menej šťastia mal jeho švagor, 37-ročný Josef Motyka, kňaz z farnosti Stěbořice z ostravsko-opavskej diecéze. Po údere bleskom sa stratil pod hladinou. Námestovskí hasiči ho na člne hľadali niekoľko hodín, ale pátranie komplikovala silná búrka s bleskami. Hrozilo, že zasiahnu aj ich, preto pred polnocou pátranie ukončili.

V utorok ráno sa do hľadania zapojili aj naši členovia z Orava rescue systém s potápačmi. Nevedeli sme presne, kde sa čln nachádzal počas zásahu bleskom. Preto sme potápačov poslali do sto metrovej vzdialenosti, priamo oproti udiciam, ktoré ostali na brehu. Pátranie komplikovala mútna voda s viditeľnosťou len na pol metra. Naviac je v tých miestach veľa vodných rastlín, konárov a pňov, na ktorých je zachytených množstvo rybárskeho silónu. Potápači sa do neho neustále zamotávali.

Náš odhad bol správny a potápači Josefa Motyku našli po dvoch hodinách. Bol približne päťdesiat metrov od brehu v trojmetrovej hĺbke. Privolaná lekárka potvrdila, že ho zasiahol blesk.

MARTIN PAVELEK