infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátracia akcia po nezvestnom Karolovi Kubicovi

31.10.2011

Láska ku prírode a snaha získať exkluzívne fotografie medveďa sa pravdepodobne stali osudnými pre 61-ročného fotografa Karola Kubicu z Muráňa. Z domu odišiel 16. októbra so slovami, že ide fotiť medvede. Odvtedy sa nikomu neozval. Do pátrania po ňom sa zapojili policajti, hasiči, dobrovoľníci, vrtuľník s termovíziou, psovodi, profesionálni aj dobrovoľní horskí záchranári aj 22 záchranárov Orava rescue system.

Na pátračov čakalo viac ako 20 hektárov Národného parku, v ktorom sa okrem iného nachádza približne 150 jaskýň, 50 ponorov a vyvieračiek vody a množstvo povrchových krasových javov, ako sú škrapy, krasové jamy, závrty, tiesňavy, skalné veže, bralá. Podľa informácií domácich obyvateľov, sa na Muránskej planine nachádza množstvo medveďov. Odhady sa pohybovali od 25 do 50 kusov, čo aj pri tom najnižšom čísle vyvolávalo obavy, pretože práve v okolí ich brlohov sa mal pohybovať nezvestný Karol Kubica. Ďalšou komplikáciou bola práve jeho láska k prírode. Používal len zelené oblečenie a dokonca aj objektív fotoaparátu mal natretý na zeleno. V lese dokázal prespať niekoľko dní, ale nikdy po sebe nezanechal stopy, žiadny papier, či odpad.

Po rozdelení úsekov medzi profesionálov Horskej záchrannej služby, dobrovoľníkov Horskej služby na Slovensku a Orava rescue systém, sme sa vybrali do terénu, ktorý potvrdil naše obavy. V úseku, kde sme pátrali spolu s deviatimi členmi HSnS z Dolného Kubína, sa nachádzali skalné steny vysoké niekoľko desiatok metrov. Pohyb po strmých svahoch pokrytých opadaným lístím, častokrát štvornožky bol veľmi namáhavý a nebezpečný. Podľa jednej z informácií chcel nezvestný vraj fotiť medvede zavesený na lane, takže práve najmenej prístupné úseky bolo treba dôkladne prehľadať. Niektorí záchranári sa pohybovali len pár metrov od brlohov medveďov, ktorých je v tejto oblasti neúrekom. Po približne troch hodinách záchranári HZS telo našli pri jednom z brlohov. Fotograf neprežil približne 70 metrový pád z brala.

Za úspešný záver trinásť dní trvajúcej pátracej akcie treba poďakovať stovkám vyššie spomenutých záchranárov a dobrovoľníkov, bez spolupráce ktorých, by bolo nájdenie tela nezvestného skôr otázkou šťastia a náhody.

Martin Pavelek