infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Školám a škôlkam rozdávame antigénne testy

04.03.2021

ORAVA. Tritisíc antigénnych testov od Občianskeho združenia Nemocnica DEŤOM postupne distribuujeme do základných a materských škôl na Orave. Dnes sme potešili školy v okrese Dolný Kubín, ktorý bude od budúceho pondelka zaradený medzi čierne. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemická situácia.

Veľký počet infikovaných zaznamenali aj v Istebnom. Preto sme tamojšej škole dali 40 kusov. „Veľmi ste nás potešili. Máme viacero detí v karanténe kvôli tomu, že rodičia sú pozitívni. Riziko infikovania je zvýšené, testy sa nám zídu,“ povedala riaditeľka Magdaléna Požárová.

Spokojný bol aj starosta Veličnej Daniel Laura, ktorý testy posunie do materskej školy. „Štát prisľúbil, že bude podobné distribuovať, ale nikto nevie kedy. Dovtedy máme aspoň niečo, čo nám pomôže.“

Sto testov prebral vedúci odboru školstva v Dolnom Kubíne Michal Švento. „Máme štyri základné a sedem materských mestských škôl, Kvôli epidémii je zatvorená jedna základná a dve materské školy. Testy nám pomôžu v prípade podozrenia rýchlo zistiť aktuálny stav u detí aj zamestnancov v zostávajúcich troch školách a piatich škôlkach. Tento dar má teraz pre nás naozaj veľkú cenu.“

U antigénových testov tohto typu sa odber vykonáva len z prednej časti nosa, nie z nosohltana. Majú 100 % špecificitu a dosahujú senzitivitu 97,25 %. Test je citlivý aj na možné mutácie vírusu COVID-19 a to britský, brazílsky a juhoafrický variant.

Oravský záchranný systém získal testy od spoločnosti Siemens Healthineers vďaka Občianskemu združeniu Nemocnica DEŤOM a predsedníčke združenia Zuzane Čižmárikovej.

MARTIN PAVELEK