infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Rozdali sme prací prášok

19.02.2021

ORAVA. Rodák z Oravy Marián Piták daroval Oravcom prostredníctvom svojej firmy Bright STAR Invest na jar minulého roku 1080 litrov antibakteriálneho tekutého mydla a 900 roliek toaletného papier. Rozdali sme ho tým, ktorí ho v boji proti šíriacej sa pandémii koronavírusu potrebovali.

Minulý týždeň pomohol opäť, keď poslal 1230 kilogramov prášku na pranie, ktorý sme rozviezli po Orave a Liptove. Časť skončila v Zariadeni núdzového bývania pre týrané matky a deti v Dolnom Kubíne. 

„Je to veľká pomoc, pretože teraz tu máme päť rodín, pričom niektoré matky dostávajú len 270 eur na mesiac. Ušetrené peniaze za pracie prášky môžu využiť na iné potrebné veci,“ povedala vedúca zariadenia Mária Vozáryová.

Viac ako 80 kilogramov prebral aj Stanislav Bernolák, z pobočky Charitas Dolný Kubín. „Rozdelíme ich medzi klientov v opatrovateľskej službe, niečo dostane denný stacionár v Žaškove a ujde sa aj rodinám v núdzi, ktorým pomáhame.“

Prášok potešil aj obyvateľov Centra pre rodiny a deti v Istebnom, známejšom pod starým názvom detský domov. „Máme štyri skupiny, v každej je približne osem detí. Fungujú na princípe rodiny, takže všetky činnosti, vrátane prania si zabezpečujú samy. A tak ako v každej domácnosti kde je osem detí, aj u nás je spotreba pracích prostriedkov vysoká. Veľmi pekne ďakujeme za tento praktický dar,“ povedala riaditeľka Martina Vicáňová.

Prášok na pranie dostal aj:

- Dom Charitas Trstená

- Dom Charitas Zázrivá

- Dom Charitas Rabča

- Charitas Námestovo

- Charitas Liptovský Mikuláš

- Charitas hospic Ružomberok

- Oravské centrum mládeže Ústie nad Priehradou

- Návrat Centrum Bobrov

MARTIN PAVELEK