infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po nezvestnom mladom Poliakovi

27.06.2021

RABČA. Dva dni trvala pátracia akcia po 14-ročnom Piotrovi z Poľskej Lipnice. Chlapec odišiel z domu na kolobežke v piatok. Domov sa nevrátil, preto ho začali hľadať najskôr v Poľsku.

Keď bolo pátranie neúspešné, požiadali o pomoc slovenskú Horskú záchrannú službu. Do hľadania sa zapojili aj dobrovoľníci z Oravského záchranného systému (ORS). Najskôr neoficiálne len na základe kusých informácií a Keď náhodou stretli poľských záchranárov z GOPR-U v okolí Rabčíc.

Oficiálne sme sa na pátračku dostali až potom, ako som telefonoval hasičom do Lipnice a povedal, že ho nasnímali kamery v Rabčiciach.,“ povedal Vladimír Mrekaj z ORS. Tí na základe záberov potvrdili, že ide naozaj o nezvestného Piotra. „Potom nás kontaktovali z koordinačného strediska polície pre medzinárodnú spoluprácu, ale žiadali od nás iba informácie. Až keď som napísal žiadosť, aby nás do hľadania zapojili, tak to urobili.“ Chlapec bol vtedy nezvestný už 30 hodín, čo vzhľadom na to, že nie je zdravý, bola príliš dlhá doba.

ORS poslali chlapov nielen do Rabčíc ale popri tom se prehľadávali aj okolie Oravskej priehrady a Babiu horu. Postupne sa začali množiť informácie o Poliakovom pohybe, no prichádzali z viacerých dedín.

Opäť sa ukázala sila sociálnych sietí. „Po zverejnení žiadosti o pomoc nám najviac informácií prišlo z Rabče. Chlapca tam videli viacerí ľudia, preto sme všetky sily sústredili tým smerom,“ povedal Igora Janckulík z ORS. Prišli tam aj rodičia nezvestného chlapca.

Poliaka si na lúke za dedinou všimli miestni chlapci z dediny. Oznámili to mužom z ORS, ktorí tam nezvestného hľadali na štvorkolkách a tí išli poň. Živého a zdravého ho odovzdali poľskému GOPR-u a ten následne otcovi.

Tak ako pri hľadaní nezvestného muža v Trstenej pred niekoľkými mesiacmi, aj teraz sa ukázalo aký je systém vzájomnej cezhraničnej pomoci nedokonalý.

„Možnosti pátračov sú veľmi obmedzené a v podstate môžu hľadať len na území štátu, z ktorého pochádzajú,“ povedal Vladimír Mrekaj. „Poliaci tu hľadali oblečení v civile ako dobrovoľníci a nie uniformách, pretože nemali povolenie, no uvedomovali si vážnosť situácie aj zúfalstvo rodičov. My sme preto nikoho neposlali do Poľska, lebo máme ten istý problém. V dobe, keď ide často nezvestnému o život a rozhodujú minúty, nie sme v tejto modernej dobe schopní zasiahnuť oficiálne na území cudzieho štátu. Vybavenie povolenia trvá dlho, no my nemáme čas čakať.“

Poľskí aj slovenskí záchranári našťastie nečakajú, kým sa niekto za stolom rozhodne udeliť povolenie a vyrážajú do akcie okamžite, ako dostanú informácie, že treba pomôcť. „Tento stav rozhodne nie je dobrý nielen pre nás, záchranárov, ale hlavne pre tých, ktorým treba pomôcť.

Poďakovanie od poľského kňaza

S pozdravom do milovaného okolia. Pochádzam z dediny Lipnica Wielka. Som sused chlapca hľadaného 26. júna 2021. Som rehoľný kňaz v Kalwarii Zebrzydowskej a som vám, milá oravská rodina, vďačný, že ste nám pomohli nájsť Piotrka. Štrnásťročný Peter bol hľadaný v Lipnici 25. a 26. júna 2021. Iba rozšírenie oblasti vyhľadávania, sa stalo efektívnym v riešení. Píšem vám, aby som vám poďakoval za pomoc, ale aj z potreby srdca, aby sme boli v kontakte, môže sa to ukázať ako prospešné, že spolu vieme, čo nás trápi a môžeme si navzájom pomôcť rýchlo reagovať. Myslím, že keby naši susedia na Slovensku v piatok vedeli, prečo Lipnica nespí, rýchlo by sme spolu našli Petra a pomohli rodine. Verím, že sa také nešťastia nebudú opakovať. Vzájomný kontakt sa niekedy môže stať veľmi prospešným. Ešte raz ďakujeme, že ste nám pomohli pri hľadaní strateného chlapca.