infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Nezvestného Vladislava sa podarilo nájsť

06.05.2021

DOLNÝ KUBÍN. 

Pátranie po 54-ročnom Vlasdislavovi z Oravskej Polhory nebolo úspešné deväť dní. Zlom prišiel na desiaty., Výzva Oravského záchranného systému (OZS), regionálneho týždenníka MY Oravské noviny a ďalších o pomoc na sociálnych sieťach bola úspešná. Najskôr dnes ráno zatelefonoval vodič autobusu, že podobného pána videl v Dolnom Kubíne v miestnej časti Mokraď. Na sebe mal mať oranžovú reflexnú vestu a na chrbte batoh.

O niekoľko minút zatelefonoval Igorovi Janckulíkovi Dušan Janoštin a tvrdil, že muža našli a sú s ním. Janckulík oznámil informáciu polícii, ktorá po neho poslala hliadku. Ukázalo sa, že ide naozaj o desať dní nezvestného Vladislava.

„Pred Dolným Kubínom v mieste, kde je cesta veľmi úzka, sme zbadali, ako ide oproti nám chlap v oranžovej veste. Prešli sme popri ňom a s kolegom sme si povedali, sakra, nie je to ten nezvestný z Oravskej Polhory,“ opisuje situáciu Janoštin. O nezvestnosti muža sa dozvedeli z facebooku.

Otočili sa na parkovisku na Horelici a vracali sa späť, preveriť, či dobre videli. Zastali na parkovisku pri bývalom smetisku v Širokej a išli mu naproti. 

Keď muž potvrdil, že je Vladislav J. a dozvedel sa, že ho už niekoľko dní hľadá celá Orava, začudoval sa. „Naozaj? Doma som sa pohádal, tak som odišiel,“ povedal.

Zaujímavé je, že na sebe mal oranžovú vestu s nápisom policajný zbor. „Vraj ju dostal kedysi od policajtov, keď s ním niečo riešili,“ hovorí Janoštin.

Kým čakali na policajtov, zistili, že už tri dni nejedol. Zobrali sme ho do obchodu, kúpili mu jedlo a pitie. Priznal sa, že kým mal peniaze, jazdil vlakom a prespával v ňom. Keď sa mu minuli, potuloval sa po vonku. Už mal asi toho dosť a ochotne išiel s nimi.

Ochotne nastúpil aj do policajného auta, ktoré ho odviezlo do Dolného Kubína. Tam sa jeho potulky skončili na policajnej stanici.