infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Lámanie ľadu na Bielej Orave

01.03.2012

Vo štvrtok 1. marca bol v Krušetnici vyhlásený druhý povodňový stupeň. Starosta aj občania sa obávali množstva ľadu, ktorý pokrýval Bielu Oravu a mohol spôsobiť záplavy podobne ako v Oravskej Lesnej a Oravskej Polhore. Preto sme na pomoc zavolali Dobrovoľný hasičský zbor Pole z Trnavy, ktorí dovtedy pomáhali na Kysuciach.

Dobrovoľní hasiči so sebou priviezli obrnený transportér, s ktorým chceli ľad polámať. Keď už bolo všetko pripravené, prišiel František Škovránek z civilnej obrany v Námestove. Nepáčil sa mu postup ORS a starostu. Igor Janckulík sa mu snažil vysvetliť, že treba povodniam predchádzať a nie odstraňovať ich následky. Ak ľad nepolámeme a neuvoľníme koryto rieky, môže sa vzpriečiť, čo bude mať za následok vyliatie vody z brehov.

Starosta Jozef Stančík aj predseda DHZ Pole Jozef Hambálek len nechápavo krútili hlavou. Po krátkej, ale o to prudšej výmene názorov nakoniec emócie opadli a hasiči sa s obrneným transportérom do vody dostali. Polámali ľad na približne pol kilometrovom úseku, čím výrazne pomohli stabilizovať situáciu. Dva bagre Mareka Janča potom ľadové kryhy vyťahovali na breh, alebo posúvali dole tokom.

Informácie nájdete na portáli denníka SME a reportáž bola odvisielaná aj v televíznych novinách TV JOJ a môžete si ju pozrieť aj priamo v archíve.

tank.jpg

 

Martin Pavelek