infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Hasiči poďakovali ORS

17.06.2011

V piatok 17. júna 2011 sa na radnici v Banskej Bystrici uskutočnilo slávnostné udeľovanie rezortných vyznamenaní a ocenení Ministerstva vnútra SR za aktívnu účasť a mimoriadnu obetavosť pri likvidácii lesného požiaru v katastrálnom území Staré Hory. Štátny tajomník rezortu Maroš Žilinka udelil pamätný list Oravskému záchrannému systému o.z. (ORS)  a zároveň ocenil účasť členov ORS pri likvidácii lesného porastu v náročnom a ťažko prístupnom teréne a vysokú profesionálnu spoluprácu s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Požiar vznikol 9. apríla 2011 v popoludňajších hodinách. V pondelok 11. apríla  sa rozšíril takmer na 100 hektárov lesa. O 10,00 hod. bol prezidentom HaZZ oficiálne vyzvaný na pomoc aj Oravský záchranný systém, ktorého členovia sa do dvoch hodín po výzve zapojili do záchranných, lokalizačných a likvidačných prác formou pomoci pri logistickom zabezpečení hasení.

Na mieste zasahovali príslušníci HaZZ, ktorým pomáhali zvládnuť situáciu desiati členovia ORS svojou logistickou podporou, s technikou ATV, pričom najazdili približne tisíc kilometrov pri preprave a 100 motohodín pri zásahu. Osobitne treba poďakovať zasahujúcim členom ORS Jánovi Holubčíkovi, Gustávovi Hojovi, Ľubovi Meškovi a Jurajovi Matisovi st. za rýchlosť reakcie na výzvu o pomoc prvý deň. Ocenenie za občianske združenie prevzala tajomníčka Výkonného výboru ORS Ing. Eva Jantošová.