infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie pod Daniele z Rabče

14.03.2019

NÁMESTOVO/RABČA. Polícia nás požiadala o pomoc pri pátraní po 49-ročnej Daniele, matky troch detí z Rabče, ktorá je nezvestná od soboty 9. marca. Vtedy ju naposledy videla jej babka na dvore. Daniela jej povedala, že ide na kurz opatrovateliek. Mala vraj na sebe niečo zelené, v rukách sivú kabelu. Nezdalo sa jej to podozrivé, lebo taký kurz naozaj navštevovala. Babka ale netušila ale, že v sobotu nebýva. Keď sa domov nevrátila, rodina požiadala o pomoc políciu.

Policajti zistili, že prišla do Námestova, kde lokalizovali jej mobilný telefón. Zachytil ju vysielač mobilného operátora umiestnený na bytovke pri Nábreží Oravskej priehrady. Mobilný operátor zaregistroval viacero telefónnych čísiel, z ktorých sa jej snažili dovolať. Posledný krát v pondelok 11. marca, pár minút po siedmej hodine ráno. Telefón sa potom odmlčal.

Daniela mala dlhšiu dobu zdravotné problémy. Minulý rok sa pohybovala okolo Oravskej priehrady a ľuďom vravela, že skočí do vody. Polícia preto pátranie zamerala aj na túto oblasť.

Oravskú priehradu z člna námestovskí hasiči. Neúspešní boli aj policajti so psom, ktorí sa pohybovali po brehu.

Popoludní prišli na pomoc dobrovoľní hasiči z Námestova, ktorí sa zamerali na chaty pri priehrade. Pátrali aj psovodi DHZ z Trstenej.

Na čln nastúpili štyria naši potápači. Spoliehali sa na sonar. Voda bola taká mútna, že nebolo vidno na desať centimetrov. Naviac tam bol silný prúd, ktorý prinášal konáre a kusy dreva.

Sonar niekoľkokrát objavil podozrivé predmety pod hladinou, no potápači tam vždy našli len drevo.
Daniela Masničáková z Rabče je štvrtá osoba, ktorá sa na Orave stratila za ostatných 40 dní. Prvým je Ivan Osadský (55) z Dolného Kubína, ktorí odišiel z domu 31. januára bez dokladov, peňazí aj mobilu. Po ňom zmizol 2. marca Daniel Dudáš (49) zo Žaškova, ktorý takisto nechal všetky veci doma. Doteraz ich nenašli. Ivana Paška (23) z Istebného našli živého na poľovníckom posede.

MARTIN PAVELEK