infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po Danielovi Duášovi zo Žaškova

06.03.2019

ŽAŠKOV. V sobotu 2. marca odišiel z domu 49-ročný Daniel Dudáš zo Žaškova, Daniela naposledy videla manželka v sobotu. Fajčil na dvore rodinného domu, v ktorom bývali. Nezvestnosť ohlásila v nedeľu večer.

Na utorok 5 marca sa uskutočnila veľká pátracia akcia. na ktorej sme prehľadávali hlavne rieku a lesy. Napriek tomu, že bol pracovný deň, na začiatku dediny sa zišlo približne 60 dobrovoľníkov. Pridali sa aj policajti so štyrmi služobnými psami. Po rozdelení úloh sa rozišli do terénu v okolí Žaškova.

Štyria naši členovia Orava Rescue System hľadali s pomocou člna na rieke od Žaškova až po Kraľovany. Hľadali sme nielen Daniela Dudáša zo Žaškova ale zároveň aj Ivana Osadského z Dolného Kubína. Voda bola trochu zvýšená a zamútená, preto sme sa zamerali hlavne na brehy, no nenašli sme Daniela ani Ivana.
Pátranie po Žaškovčanovi sťažujú neúplné informácie. Manželka nedokázala popísať oblečenie ani obuv, ktoré mal nezvestný na sebe. Nikto ho nevidel odchádzať z domu, ani pohybovať sa po dedine či okolí.Nezúčastnil sa ani fašiangových osláv.

Dobrovoľní hasiči z Trstenej priviedli dvoch psov. Prehľadali s nimi kríky a porasty na ľavej strane Oravy takmer od Istebného až po Žaškov. Našli veľa stôp zveri, no nič nenasvedčovalo tomu, že by tam bol.
Ďalšia skupina hasičov prehľadávala rybníky v Párnici. Daniel je totiž vášnivý rybár, aj keď má oveľa radšej tečúce vody ako stojaté. Ani tam ho nenašli.

Podobne dopadli vodiči na štvorkolkách a buginách, ktorí prehľadali Diel, prešli aj popod Šíp.
Najväčšia skupina išla do chatovej oblasti Dierová. Tým smerom vraj Žaškovčan chodieval na drevo. Pomáhali tam aj policajné psy.

Prehľadali sme všetky chaty a dosť veľkú oblasť okolo, no nebolo po ňom ani stopy. Naprázdno sa vrátili aj dobrovoľní hasiči z Námestova, Jasenovej, Párnice, Istebného, Vyšného Kubína

Daniel Dudáš (49) je 185 centimetrov vysoký, štíhlej postavy, má modré oči, plešinu, krátke svetlé vlasy po boku hlavy. Ak ste ho videli, ohlásiť to môžete na bezplatné telefónne číslo 158. alebo 112.

MARTIN PAVELEK