infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po nezvestnej Božene

22.11.2019

VITANOVÁ. Večer 21. novembra nás polícia požiadala o pomoc pri pátraní po nezvestnej 74-ročnej Božene z Lokce. Do Vitanovej prišla na aute so synom. Kým vybavoval svoje záležitosti, pani vystúpila z auta a odišla. Má zdravotné problémy a nedokáže sa dobre orientovať ani v prostredí, ktoré pozná.

Syn ju začal okamžite hľadať po dedine, no nenašiel ju. Preto o pomoc požiadal obecný úrad. Pracovníčka v obecnom rozhlase vyhlásila oznam, v ktorom opísala pani a jej oblečenie. Žiadala ľudí, aby si skontrolovali, sýpky, humná, zadné stavy. Pani videli nezávisle na sebe dvaja svedkovia, ale odvtedy uplynulo viac ako pol hodiny.

Pred obecným úradom sa o šiestej večer zišlo približne 50 ľudí. Prišli nielen domáci obyvatelia a hasiči, ale aj DHZ zo Suchej Hory, Námestova, psovodi z Trstenej aj Martina, členovia Orava Rescue Systému. Po krátkej porade sa rozišli do terénu. Po približne dvoch hodinách sa začali vracať pred obecný úrad, aby dohodli ďalší postup. Vtedy prišiel neznámy muž na aute so senickým evidenčným číslom a opýtal sa, či hľadáme staršiu pani, vraj jednu videl sedieť na detskom ihrisku pred hotelom Gobor, ktorý je na konci dediny. Dobrovoľníci nasadli do áut a išli informáciu preveriť, ale pani tam už nebola. Preto začali prehľadávať okolie. Pani našli naši členovia jazdiaci na štvorkolkách na druhom brehu rieky Oravica. Prešla cez ňu, bola celá mokrá. Dezorientovanú a silne podchladenú ju autom odviezli pred obecný úrad, kde jej dali predlekársku pomoc. Tam si ju prebrali profesionálni zdravotníci, ktorí ju odviezli do nemocnice.

Informácie boli uvedené aj na sme.sk.

MARTIN PAVELEK