infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po hubárovi z Martina

20.06.2016

DLHÁ NAD ORAVOU. Extrémne nebezpečný terén poriadne preveril našich záchranárov pri pátraní po 75-ročnom Karolovi z Martina. Spolu s manželkou a ďalším manželským párom sa vybrali na hubačku do Dlhej nad Oravou. Karol navštívil toto miesto pred tridsiatimi rokmi. Ponúkol kamarátom lokalitu Pod skalou. Terén je tam extrémne náročný a nebezpečný.

Napriek odporúčaniu miestneho obyvateľa sa skupina vydala do ťažkého terénu. Karol sa pravdepodobne pošmykol na vrchole hrebeňa a spadol do doliny ku rieke Orava. Potom sa už neozýval. Telefónom zavolal manželke. Povedal, že sa mu ťažko dýcha a poprosil ju o pomoc. Po telefonáte manželky sa rozbehla pátracia akcia, na ktorej sa zúčastnili policajti, profesionálni aj dobrovoľní hasič a horskí záchranári.

Terén bol mimoriadne náročný. Záchranári museli miestami ísť štvornožky. Po približne dvoch hodinách našli manželku nezvestného Karola, ktorá v snahe nájsť manžela spadla a ťažko sa zranila. Následne našli jej manžela. Zraneniam podľahol na mieste. Ľahko sa zranil aj ďalší muž zo skupiny. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a profesionálom, ktorí sa zúčastnili pátracej akcie.

MARTIN PAVELEK