infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Noc lampiónov

01.09.2016

NÁMESTOVO. Približne štyritisíc ľudí sa zišlo prvú septembrovú sobotu večer na Nábreží Oravskej priehrady na 2. ročníku Noci lampiónov, aby si uctili pamiatku 95 obetí Oravskej priehrady, ktoré zahynuli v jej vodách od roku 1954. Na priehrade nie je vytvorené pietne miesto, pri ktorom by mohli príbuzní a známi zapáliť sviečku, spomínať na svojich blízkych. Preto organizátori Flex House s pomocou  Orava rescue system raz za rok usporiadajú toto jedinečné podujatie.

Pre účastníkov pripravili takmer 3450 lampiónov, kúpiť si ich mohli za jedno euro. Po krátkej modlitbe sa Nábrežie rozsvietilo stovkami lampiónov. Ľudia ich púšťali na vodnú hladinu Oravskej Priehrady v Účku. Naraz sa ich tam ocitlo až 3450, čo je viac ako trojnásobok oproti predchádzajúcemu roku, čím vytvorili nový slovenský rekord. Po skončení akcie sme zabezpečil vyčistenie hladiny od lampiónov.

Výťažok z predaja lampiónov použije organizátor na vytvorenie internetového portálu, ktorý umožní zoznámenie zdravotne postihnutým ľuďom.

MARTIN PAVELEK