infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Stretli sme sa s Mirkou z Modrého z neba

17.11.2013

Po troch mesiacoch od darovania takmer štyroch tisíc eur na nákup liekov chorej Mirke Chrastínovej z Čadce, ktorej sme pomohli prostredníctvom relácie Modré z neba, sme sa s ňou a jej rodičmi opäť stretli. Jedným z dôvodov bol Pavol Pospíšilík z Čiech, ktorý trpí rovnakou chorobou – sklerózou multiplex.

V penzióne Pohoda v Krušetnici sme sa rozprávali o Mirkinej liečbe a hľadali sme cestu, ako pomôcť Pavlovi. Veľmi nás potešilo, že liek Fampyra Mirke veľmi pomáha. Bolo to vidieť na prvý pohľad. „Bez neho by som určite nemohla chodiť tak, ako teraz,“ pochvaľovala si liek, na ktorý sme jej prispeli. Spokojní boli aj Mirkini rodičia.

Pavol Pospíšil sa dozvedel o možnosti liečby pomocou Fampyri. V Čechách ale tento liek nie je homologizovaný, takže prístup ku nemu je zložitý. Náš člen Franta Kubíček preto sprostredkoval stretnutie.

Pavel začal s chorobou bojovať pred ôsmymi rokmi. Interferon mu nepomáha. Fampyra pomáha zlepšovať chôdzu. „Práve to potrebujem. Cítim, ako choroba postupuje, ale nevzdávam to. Bojujem. Najväčšou oporou je moja rodina. Podľa toho čo rozpráva Mirka, Fampyra by mohla pomôcť aj mne.“

Rozišli sme sa s tým, že Pavlovi pomôžeme, liek kúpime na Slovensku a pošleme do Čiech.

MARTIN PAVELEK