infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pomohli sme Václavovi, Klaudii a Diane Stromčekovej

27.12.2011

 Pri akcii, ktorú sme podnikli v decembri v Pucove nešlo o život a zdravie, ale rodina Václava Stromčeka na našu pomoc určite nezabudne. V relácii Modré z neba ukázali ťažký život dvoch dievčat, ktoré po smrti matky a nezáujme otca vychovávala stará mama. Tá však prepadla alkoholu a deti bila tak, že skončili v nemocnici. Odtiaľ si ich zobral starý otec, ktorý však v starom domčeku v Pucove nemal elektrinu. Dianine spolužiačky napísali do Markízy a s pomocou Vila Rozborila sa v domčeku už nemusia učiť pri svetle sviečok. Dedo Václav však s vnučkami musí vyžiť z necelých 300 eur mesačne, čo je veľmi náročné, preto sme sa rozhodli skrášliť im tohtoročné Vianoce. Zorganizovali sme zbierku a kúpili veci, ktoré potrebovali.

Deti spávali na starom gauči v kuchyni, preto sa veľmi potešili dvom novým posteliam a matracom. V detskej izbe im okrem nich a hračiek pribudol nový písací stôl so stoličkou, v kuchyni mikrovlnka, v mrazničke mäso, v kúpeľni pomôcky na zubnú hygienu. Priniesli sme aj zemiaky a ovocie. Dedo mal najväčšiu radosť z majstra, ktorý bral miery na tri nové plastové okná. Tie staré sú v dezolátnom stave a teplo cez ne uteká.

„Prvoradou úlohou Orava Rescue System je síce záchrana životov a zdravia osôb, ale keď sme zistili, ako musí táto rodina žiť, rozhodli sme sa pomôcť. Som rád, že naši členovia bez zaváhania prispeli nielen materiálne ale aj finančne a dievčatám s dedkom sme spoločne pomohli,“ uviedol podpredseda ORS Igor Janckulík.

„Som prekvapení, aký ohlas malo Modré z neba. Ľudia nám posielajú balíky s oblečením a hračkami, ale ORS pomohlo najviac. Detskú izbu by som do takého stavu, ako je po ich daroch, nikdy nedostal, o nových oknách ani nehovorím. Za svoje vnučky ďakujem všetkým,“ povedal dedo Václav Stromček.

Jeho poďakovanie patrí Martinovi Graňákovi, Jozefovi Revajovi, Miroslavovi Florekovi, Pavlovi Bartošovi, Jánovi Holubčíkovi, Danielovi Záhorovi, Dušanovi Klobučníkovi, Jozefovi Sochovi, Petrovi Janečkovi, Jozefovi Jančovi, Ľubomírovi Meškovi, Ondrejovi Havko, Antonovi Vlčákovi, Martinovi Pavelekovi, Igorovi Janckulíkovi, Mandok Arnošt, Mandok Ondra, Kubiczek František, Kubiczek František ml.

Ak chceš pomôcť aj ty, zatelefonuj alebo pošli email Igorovi Janckulíkovi.

M. Pavelek