infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po nezvestnom 51-ročnom Dušanovi Balcirákovi

28.04.2014

ORAVSKÉ VESELÉ. Od veľkonočných sviatkov pátrame po 51-ročnom Dušanovi Balcirákovi z Oravského Veselého. V sobotu išiel na prechádzku do lesa, ale domov sa nevrátil.

Počas nedele sa na výzvu polície do hľadania zapojili naši členovia na štvorkolkách. Na Veľkonočný pondelok sa pripojilo množstvo dobrovoľníkov aj profesionálov. Do terénu sa vydalo viac ako dvesto ľudí. Dušana však nenašli. Na druhý deň pátranie pokračovalo za účasti približne 150 ľudí. Rojnicami sme prehľadali oblasť, ktorú rodina označila ako jeho obľúbenú. Hľadanie bolo veľmi náročné, pretože lesy okolo Oravského Veselého majú rozlohu približne 700 hektárov a nik nevidel, ktorým smerom muž išiel.

Nasledujúcu nedeľu sa v Oravskom Veselom opäť zišlo takmer dvesto ľudí. Časť z nich prehľadávala oblasť na druhej strane dediny. Počas týždňa sa ozval svedok, ktorý tvrdil, že nezvestného pravdepodobne videl v sobotu podvečer, keď sa stratil, na hornom konci dediny. Do domu to mal približne päť kilometrov, ale domáci tvrdili, že pre Dušana to nebola veľká vzdialenosť. Počas leta pracoval na salaši a kondíciu mal dobrú. Napriek snahe všetkých sme Dušana Balciráka nenašli.

Počas štyroch dní na pátraní zúčastnilo približne päťsto ľudí, tridsať psova päťdesiat kusov techniky. Poďakovanie patrí polícii, Oravskému záchrannému systému, Horskej službe Malá Fatra, Horskej službe Orava, Psovodom z K7, CRC Slovakia, K9, Dog Rescue systém Banská Bystrica, Psovodom záchranárom Žilina, dobrovoľným hasičom z DHZ Oščadnica, Nesluša, Oravské Veselé, Korňa, Rudina, Priekopa Martin, Mútne, Námestovo, Makov, Olešná, Klokočov, Staškov, Skalité, Klubina, Čadca a obyvateľom Oravského Veselého a okolitých obcí.
Pátranie bude pokračovať vo štvrtok 1. mája.

Aktualizované 2. mája.

Na pátracej akcii počas Sviatku práce sa zúčastnilo približne sto dobrovoľníkov. Opäť prehľadávali lesy a lúky v okolí Oravského Veselého. Brat nezvestného spolu so skupinou psovodov išiel prehľadávať oblasť smerom ku Oravskej Jasenici, kde sme doteraz nepátrali.

Na konci dňa, sa dostali približne päť kilometrov od Dušanovho domu. Brat spolu so susedou v lese zbadali chatu a išli ju skontrolovať. Neďaleko od nej našli telo nezvestného. Dušan sa pravdepodobne pošmykol, čo nasvedčujú stopy na kameni. Spadol, udrel sa hlavou o druhý kameň a ostal ležať. Či zomrel na následky pádu, alebo z iného dôvodu zistia lekári.

MARTIN PAVELEK