infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po Michalovi Bielom

18.04.2013

Dvadsať členov ORS sa spolu s Psovodmi záchranármi z Martina, K7 a CRC Slovakia zúčastnilo pátrania po Michalovi Bielom z Rajeckej Lesnej.

Muž išiel pripravovať drevo, pričom musel prejsť cez Rajčianku. Využil na to dva smreky preložené krížom cez riečku. Stratil pritom rovnováhu a spadol do vody. Rajčianka mala v tom čase vysoký prietok pre topenie sa snehu v horách. Michal sa po páde do vody pár metrov po prúde zachytil za konáre vŕb, ale kým mu pribehol na pomoc jeho brat, neudržal sa a voda ho odniesla. Prúd bol mimoriadne silný a bolo pravdepodobné, že muž sa utopil.

Počas pátrania sme prišli ku úseku, kde voda vytvorila malú zátoku. Predpokladali sme, že muž sa v nej nachádza. Spolu s dobrovoľníkmi sme sa snažili znížiť hladinu vody odstránením naplaveného dreva, ktoré tvorilo hrádzu. Hĺbka vody však stále presahovala dva metre, pričom vytvárala nebezpečné prúdy a víry, preto sa nám muža nepodarilo nájsť. Náš predpoklad sa však splnil, lebo Michala Bieleho našiel na druhý deň synovec nezvestného v tej istej zátoke, kde sme ho hľadali.

Martin Pavelek