infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátranie po Lukášovi Bajčičákovi z Rabče

30.12.2013

Päť dní pred príchodom Nového roku sme sa zapojili do pátrania po nezvestnom 25-ročnom Lukášovi Bajčičákovi z Rabče. Lukáš odišiel z domu 27. decembra. Večer a v noci bol s kamarátmi v rôznych baroch. Naposledy ho videli v Námestove. Domov sa nevrátil.

O tretej ráno videl vodič prechádzajúci mostom z Námestova ku čerpacej stanici Slovnaft muža stojaceho pri zábradlí. Nedalo mu to, na konci mosta sa otočil a vrátil. Muž tam už nebol. Vodič počul špliechanie pod mostom, ako keby sa niekto pokúšal plávať. Kričal, ale nikto neodpovedala a po chvíli nastalo ticho. Zavolal políciu hasičov aj záchranárov, ale nikoho nenašli. Popis oblečenia sa zhodoval s oblečením, ktoré mal naposledy Lukáš.

Polícia nás požiadala o pomoc ešte ten večer. Svedok ukázal, kde videl muža stáť. Pátranie sme začali na druhý deň ráno. Zúčastnilo sa ho viac ako 20 našich členov na troch člnoch, štyria potápači a niekoľko dobrovoľných hasičov z Námestova. Hľadanie komplikovala trojstupňová teplota vody, nulová viditeľnosť pod hladinou a ľadové kryhy, ktoré sa plavili ponad potápačov. Lukáša sa nám nepodarilo nájsť v sobotu ani v nedeľu. V pondelok 30. decembra sme pomocou sonaru označili viacero miest, kde sa pod vodou niečo nachádzalo. Na jednom z nich sa bolo aj Lukášovo telo.

MARTIN PAVELEK