infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Pátracia akcia po utopenom Adamovi

18.06.2010

V piatok 18. júna sa na parkovisku pri reštaurácia Kopačka v Dolnom Kubíne zišlo 20 záchranárov Orava Rescue System, osem psovodov, štyria hasiči zo Záchrannej brigády hasičského a záchranného zboru v Žiline, niekoľko dobrovoľníkov a 15 policajtov, aby sa pokúsili nájsť osem dní nezvestného 23-ročného Adama Hábeka z Dolného Kubína.

Mladého muža videlo viacero svedkov, ako plával v rieke Orava od kolonádneho mostu po lavicu na Kuzmínovo. Kuchárky z reštaurácie Kopačka boli pravdepodobne posledné, ktoré videli Adama vo vlnách rozbúrenej rieky. Z tohto miesta sa na vodu vydal jeden čln hasičov a tri ORS, ktorých posádky podrobne preskúmavali tok a brehy rieky. Peší účastníci boli rozdelení do skupín a vyslaní na pridelené úseky Oravy.

O pol dvanástej vedúci akcie Igor Janckulík prijal správu od policajtov, ktorí zbadali telo hľadaného, ako ho unáša voda v Bystričke neďaleko Kraľovian. Bolo to v neprístupnom teréne, kde sa mohli dostať iba člny, ktoré boli v tom čase na úseku medzi mostom do Oravskej Poruby a mostom do Žaškova. Jeden z člnov sme operatívne previezli do Bystričky a jeho posádka zaistila telo, ktoré sa našťastie zachytilo na skalách. Po príchode ďalších člnov a policajného technika, telo muža naložili do jedného z člnov a odviezli na najbližšie prístupné miesto.

Martin Pavelek