infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Našli sme nezvestného Jozefa Kvorku z Liptovskej Osady

21.01.2012

Necelé dve hodiny trvalo pátranie po 28-ročnom Ladislavovi Kvorkovi z Liptovskej Osady, ktorý odišiel z domu v pondelok 16. januára. Jeho viacdňová nezvestnosť trápila jeho rodinu, pretože mal psychické problémy a jeho blízky sa obávali, aby v chladnom počasí nezamrzol. Preto požiadali Orava Rescue System o pomoc.

Pátraciu akciu sme zorganizovali v sobotu 21. januára. Jozefa videli naposledy v Liptovskom Mikuláši na železničnej stanici. Povedala im to žena - bezdomovkyňa, ktorá tvrdila, že odišiel s Rómom, ktorý sa ho predtým opýtal, či má so sebou občiansky preukaz. Podľa rodiny to bolo podozrivé, pretože dovtedy sa vybral najďalej do Ružomberka, ale v Liptovskom Mikuláši ho videl aj jeho bratranec, takže sme o pravdivosti informácie nepochybovali.

Po príchode do mesta sme sa najskôr zastavili na oddelení mestskej polície, kde sme sa rozdelili na dve skupiny. Prvá išla spoločne s hliadkou mestskej polície do miestnej časti Hlboké, kde býva veľa rómskych rodín. Druhá skupina odišla na železničnú stanicu. Tam sme stretli spomínanú svedkyňu, ktorá potvrdila verziu s odchodom s Rómom. Jozefa na fotografii spoznali aj ďalší bezdomovci zdržiavajúci sa na stanici. Naposledy ho tam videli vo štvrtok. Jeden dokonca tvrdil, že ich počas týždňa viackrát otravoval, tak ho jeho kamaráti zbili. Pohli sme sa však ďalej, lebo tvrdil, že odišiel s Milanom Puškom. Kde ho nájdeme, však nevedel. Potom sa na nás usmialo šťastie. Jozefovu fotografiu sme ukázali mladému približne 12-ročnému Rómovi, ktorý ho spoznal. „Veď ten spáva u nás v dome. Dnes ráno som ho videl, ale odišiel s Cigánom, ktorý niesol motorovú pílu.“ Okamžite sme sa vydali po horúcej stope, chlapca sme naložili do auta a zastavili pred jeho domom. Spolu so skupinkou Rómov stál pred ním aj nezvestný Jozef Kvorka. Otec s bratom, ktorí boli s nami, takmer z nôh spadli. Po chvíli už sedel v ich aute a šťastná rodina si ho odviezla domov.

Na prípade je zarážajúce, že po Jozefovi Kvorkovi bolo vyhlásené celoštátne pátranie vo štvrtok 18. januára. Rodina polícii nahlásila aj kde a s kým bol naposledy videný. Podľa bezdomovcov, ktorí sa tam zdržujú každý deň, bol Jozef na železničnej stanici okrem piatka každý deň. Prespával v bytovke, ktorú bolo zo železničnej stanice vidno, pretože bola od nej vzdialená len približne 300 metrov. Po príčinách, prečo ho polícia nenašla, sme už nepátrali.

Martin Pavelek