infolink: (+421) 907 999 991 Oravský lokalizačný a informačný systém home

Letecký prieskum terénu

17.12.2012

KRUŠETNICA. Pri záchranných a pátracích akciách sa dostávame do ťažko prístupného terénu, čo sťažuje a spomaľuje priebeh akcie. Pri absencii presných informácií o poslednom pohybe nezvestnej osoby treba naviac treba prehľadať veľkú plochu.

Jednou z možností, ako tieto problémy čiastočne eliminovať je prieskum zo vzduchu. Prevádzka vrtuľníka s ľudskou posádkou je drahá. Vhodnou alternatívou môže byť model vrtuľníka. Na náš záujem zareagovala firma Thebengropu, ktorá sa špecializuje na prieskumné lietajúce prostriedky. Modely vrtuľníkov prišla predstaviť do penziónu Pohoda v Krušetnici.
Pre naše potreby je najvhodnejší dva metre dlhý vrtuľník s benzínovým motorom. Vo vzduchu vydrží štyri hodiny. Vybavený môže byť bežnou kamerou s vysokým priblížením aj termokamerou. Na bezproblémový let dohliada systém stabilizácie letu a antikolízny systém. Je schopný letieť podľa súradníc GPS na konkrétne miesto, alebo prehľadať vyhradenú plochu bez toho, aby ho niekto riadil. Pomoc človeka potrebuje pri štarte a pristávaní. Môže niesť veľa ďalších doplnkov, ktoré nám môžu pomôcť pri akciách. Obraz je prenášaný do počítača a na televíznu obrazovku. Cez internet ho môžu sledovať ľudia, aj keď nie sú priamo na mieste. Pátrači v akcii budú vybavení malými monitormi na zápästí a tiež budú vidieť, čo sníma kamera.

ORS uvažuje o zakúpení jedného takéhoto lietajúceho pomocníka.

Martin Pavelek